A kerek szemű arborio rizs az olasz rizottók és rizsdesszertek legjobb alapanyaga. Nevét egy olaszországi városról kapta, ahol először termesztették. Arborio északon, nem messze Milánótól található, nyugati irányban. Olaszország egyik jellegzetes nemzeti étele a rizottó, az északi tájakon élők keményebbre főzve, délen inkább kásásabban kedvelik.

Magas fehérjetartalmú, ezért igen laktató. Emiatt fogyókúrára is alkalmas, sokféle zöldséggel és fűszerekkel kombinálva finom, élettanilag értékes ételek készíthetőek belőle. Gyümölcsökkel gazdagítva, tejjel vagy vízzel főzve is kitűnő ízű. 100 g arborio rizs energiatartalma 343 kcal. B1, B6 és B12 vitaminokat, és jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz.
Rizottó receptek (Nosalty.hu) >>
Arborio a térképen >>
Kapcsolódó kérdések és válaszok: Hogyan készül a puffasztott rizs?, Miből van a rizspapír?
Fotó: Pixabay.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése