Gyógyítja-e a húsleves a megfázást?
A húslevest már évszázadok óta használjuk a felső légutak betegségeinek ellenszereként. Hogy ez nem csak babona, azt a nebraskai egyetem kutatói tudományosan is bebizonyították.
Neutrofilek: stop!
A kísérlethez használt levesben az alábbi összetevők voltak: csirkehús, hagyma, burgonya, zeller, petrezselyem. A kutatók azt tapasztalták, hogy a leves elfogyasztása után a testben bizonyos fajta fehérvérsejtek − az úgynevezett neutrofilek −, amelyek a gyulladásos folyamatokért felelősek, lelassulnak. A neutrofilek vírusfertőzés idején nagy mennyiségben szabadulnak fel, gyulladást és duzzanatot okozva a felső légutak nyálkahártyáiban.
Melegérzékeny vírusok
A meleg húsleves az influenzavírusokat is megfékezi. Ezek a vírusok ugyanis érzékenyek a melegre, mert a meleg közeg gátolja a terjedésüket. Ezenkívül a gőz megnedvesíti a nyálkahártyát, és ez segíti a légutak váladékainak ürülését. Aki a húsleves gyulladáscsillapító hatását fokozni szeretné, tegyen még bele egy darab gyömbért és kevés chilit is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése