Hogyan tisztítsuk le a tenger kincseit?


Először is, mossuk ki a kagylókat a kerti slaggal, vagy ha nincs, akkor a mosogatóban. Távolítsuk el, ami még a házakban van, különben később szagolhatjuk. Ha még élő állat van a csigaházban, a legegyszerűbb megoldás, ha bő vízben felforraljuk őket, majd hirtelen hideg víz alá rakjuk pár percre.

Ezután egy csipesz segítségével könnyen eltávolíthatjuk a maradványt. Vigyázzunk, ha a forrázás után a hideg vizes áztatás elmarad, könnyen beleszakadhatnak a csigaházba a csigák vagy a remeterákok hátsó fele, amit így szinte lehetetlen lesz kiszedni és büdös is marad. Másik módja az állat kitisztításának, hogy kietetjük a hangyákkal - ez esetben ássuk el a tengerparton pár hétre valami olyan helyre, ahol megtaláljuk később.

A következő lépés a ház tisztítása. Készítsünk oldatot 50% háztartási fehérítő és 50% víz hozzáadásával. Áztassuk be a kagylókat 24 órára, hogy leoldjuk a héjra lerakódott meszet és egyéb anyagokat. Ha kevés lerakódás van rajtuk, akkor elegendő lesz 25% fehérítő - 75% víz oldat is, és elég pár órát áztatni őket. Érdemes külön edényben a kisebb és külön edényben a nagyobb kagylókat tisztítani, így elkerülhetjük, hogy a nagyok összetörjék a kicsiket.

Áztatás után bő vízzel öblítsük ki a kagylókat. Egy használt fogkefével finoman dörzsöljük be mosogatószerrel, majd öbítsük le és szárítsuk ki a kagylókat. Egy puha ronggyal dörzsöljük be bőségesen ásványolajjal és hagyjuk állni pár órán át. Töröljük le a felesleges olajat és már készen is vagyunk, gyönyörködhetünk a letisztított csigában, kagylóban.

Néhány ötlet a tisztításhoz
Egyes gyűjtők olaj helyett WD-40 vagy szilikon spray-vel fújják be a kagylókat. Bármivel is kezeled le, tartsd szem előtt, hogy vannak olyan tengeri csigák, kagylók, amik természetes állapotban is csillognak, ezeket nem szükséges lekezelni. Ne használj növényi olajat, mert egy idő után büdös lesz!
Fontos! Vannak olyan tengerpartok, ahol tilos a csigák, kagylók gyűjtése.

Forrás: http://tengeri-csigak-kagylok.tippek-informaciok.com/

9 megjegyzés:

  1. Miért van szükség élőlényeket élve megfőzni csak azért, hogy szerencsétlennek a háza valakinek a díszévé váljon?! Így is annyi barbár és érzéketlen "ember" él köztünk, nem kellene még erre is bíztatni őket :/. Különben nagyon hasznos információk és ezeket köszönöm is, de az élve főzést nem lenne szabad támogatni. Mi mindig csak olyan kagylókat vagy csigákat hozunk haza, amelyiknek már nincs lakója :). Azok is gyönyörűek és kegyetlen módszerekre sincs szükség hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetértek Helgával! Ha van lakó, nem hozzuk el a csigaházat!

    VálaszTörlés
    Válaszok


    1. Valóban kedves Nikolett, de ha pl elhoztad, mert nem értesz hozzá és csak otthon jössz rá hogy ez él/élt akkor inkább kidobod a kukába? Csak mert már a tengerbe hatszáz km-ről én biztosan nem vinném vissza !

      Törlés
  3. Sziasztok,

    Ez nagyon hasznos kis írás. De mi van a rákollókkal és testekkel? Szerintem az a "szagos" a gyűjteményből, mert mi sem hozzuk el a lakott házakat.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ebben a cikkben állatkínzásra való felbujtás van. Ráadásul miért hoznánk haza olyan emléket, ami valaminek a háza, lakhelye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok! Állatkínzásra való felbújtás. Kicsit olvassunk már utána, mi minősül állatkínzásnak! Ha az éti csigát, rákot élve kell beledobálni a forró vízbe, hogy megegyem, akkor az is állatkínzás??? Vagy a szúnyogot ne csapjam le, mert jaj, szegény kis állatka??? Hagyjuk már ezt! >:(

      Törlés
  5. Én hasznosnak találtam a cikket. Nekünk van otthon akváriumunk és az elpusztult csigák házait nem tudtam hogyan őrizzem meg, hogyan szedjem ki a házukból a csigákat. Félre értés ne essen, én is ellenzem az élő állat megölését.

    VálaszTörlés
  6. Rak vazat, sün vazat hogy tisztitasz ?(szagtalanitasz) arra is jo ez a modszer?

    VálaszTörlés
  7. Hat en egyetertek as irassal. Csak hogy erts nekem az aquarium van tele csigaval na meg a hocipom is. A fozes es forralas a legjobb mondja hogy tunjon aminek nincs ott keresni valoja. Ha meg allatbarat vagy akkor valasz olyan alatot amit szeretnek lehet. Hidd el a kutyat nem fogom megfozni . De akar az etterem elott is hisztizhetsz ahol a lobster fozik elve. Vagy amikor anyukad lepokhalozza a lakast kilakoltatva a pokokat. Na mindegy ez az en szuvenir velemenyem.

    VálaszTörlés