Hogyan készül a cukor?


A cukorrépát vagy nádcukrot felaprítják, majd édes folyadékot préselnek ki belőle. Ezt a folyadékot addig főzik, amíg kikristályosodik belőle a fogyasztásra alkalmas cukor.

1 megjegyzés:

  1. Kis naivok..
    Ilyen egyszerű lenne? Álmodik a nyomor..

    A cukorgyártás során bonyolult kémiai folyamatokat végeznek.

    Meszezési és szaturálási eljárásnak hívják..
    A mész hozzáadására nagy átalakulások mennek végbe. A mész, mint erôs lúg, a lében lévô élô szervezeteket megöli.
    A szükséges meszet a cukorgyárak saját mészkemencéjükben készítik, mert nemcsak mészre, hanem az égetéskor felszabaduló szén-dioxidra is szükségük van.
    A II. szaturációt gyakran III. szaturáció követi, mégpedig többnyire kén-dioxiddal, különösen akkor, ha a levek jó lúgosság-megtartóképességet árulnak el, vagy pedig sok festôanyagot tartalmaznak.
    A kénezés a festôanyagok nagy részét elszínteleníti és egyúttal a mészsókat is leválasztja, tehát a levek minôségét javítja.
    A nitrogénvegyületek bomlása folytán ammónia szabadul fel és új szerves savak képzôdnek, amelyek lekötik a lúgos hatású anyagokat (lúgosságcsökkenés). A nyomokban mindenkor jelen lévô és újra keletkezô invertcukor is bomlik, savas hatású vegyületek keletkeznek belôle s ezek szintén csökkentik a lúgosságot. Az invertcukor bomlástermékei, valamint az aminosavakkal alkotott vegyületei (fuszkazinsav) barna, fekete színûkkel a levek sötétedését idézik elô.

    Még nincs vége, de a lényeg benne van!!

    Üdv!

    VálaszTörlés