Mi a jacuzzi?


A jacuzzi olyan kád vagy medence, amelybe fúvókákon át levegőt és/vagy erős vízsugarakat pumpálnak. Magyarul pezsgőfürdőnek, masszázskádnak vagy masszázsmedencének is hívják. A légbuborékok gyengédebben, nagyobb testfelületet, míg a vízsugarak erőteljesebben, egy-egy kisebb felületet masszíroznak. Egyes típusoknál a fúvókákat külön lehet szabályozni.

Jacuzzik főleg a wellness-központokban, spa-létesítményekben, szállodákban üzemelnek, de egyre inkább terjednek a magánfelhasználók körében is. Az orvosi terápiában is alkalmazzák, ezért kórházakban, gyógyászati központokban is előfordul. Fedett és kültéri változatok egyaránt léteznek. Vannak kisebb, egy-két személyes kádak, de a nagyobb masszázsmedencék akár nyolc-tíz személyt is képesek egyszerre befogadni.

A gyógyászati felhasználásban kombinálni szokták szín-, hang- és aromaterápiával is. A pezsgőfürdő enyhítheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, reumatikus panaszokat, hát- és derékfájást, csontritkulást, alvászavarokat, diabetikus vagy asztmatikus panaszokat. A víz alatti masszázs serkenti az anyagcserét és javítja a vérkeringést. Már meglévő betegségek esetén, főleg a szív- és érrendszeri, illetve a reumatikus panaszok területén az orvos tanácsát is ki kell kérni, mert nem egy ilyen betegségnél szükséges a medencében töltött idő és a vízhőmérséklet pontos meghatározása és betartása. Visszeres panaszok esetén sem tanácsos hosszasan időzni a meleg vizű pezsgőfürdőben.


Különösen ügyelni kell a higiéniára, ugyanis a meleg vízben könnyen elszaporodhatnak a különféle kórokozók, főleg baktériumok és gombák. Egyesek ezek közül a víz erőteljes mozgatása révén még a levegőbe is kerülhetnek, így a fürdőző személy belélegezheti őket, és a tüdőbe is bejuthatnak. A nem eléggé tisztán tartott jacuzzikat ezért néha még az ún. légionárius-betegségért, illetve az ehhez kapcsolódó tüdőgyulladásért is felelőssé teszik. Ha a víznek már kellemetlen szaga is van, akkor szinte biztos, hogy képes betegséget okozni. Az ilyen esetekben csak akkor szabad a jacuzzit újra használatba venni, ha a vizet leengedjük és a kádat teljesen kifertőtlenítjük. A legjobb módszer a fertőzések megelőzésére, ha minden használat után friss vizet használunk, akárcsak a fürdőkádban.
Azonban a fúvókákhoz vezető csöveket is rendszeresen tisztítani kell, mert különben ezekben egy ún. biofilm képződik, amely a következő használatnál fekete golyócskák formájában belekerül a kádba.

Az első jacuzzikat a múlt században gyártották. Az olasz bevándorló Jacuzzi fivérek Amerikában 1956-ban orvosi célokra kifejlesztettek egy hordozható hidroterápiás pumpát. A mai értelemben már jacuzzinak nevezhető szerkezetet 1968-ban Roy Jacuzzi konstruálta meg, ebben voltak fúvókák és pumpa is. Azóta már számtalan cég állít elő ilyeneket, de a legtöbb nyelvben továbbra is a feltalálók nevét hordozzák (de pl. a németben elterjedtebb a Whirlpool elnevezés).

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése