Mi a koenzim Q10?


A koenzim Q10 a szervezet energiaellátását szabályozza. Fiatalkorban a szervezet kellő mennyiségben termeli, később egyre kevesebb lesz belőle. Ez hiányállapotokat idézhet elő (pl. szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás jelentkezhet), amennyiben táplálékkiegészítővel nem pótoljuk.

A sejtek működéséhez szükséges energia a tápanyagok elégésekor keletkezik. E folyamat eredményeként részben életenergia termelődik, részben szabadgyökök képződnek, melyeket kordában kell tartani. A koenzim Q10 feltölti energiával a szervezetet, és közömbösíti a szabadgyököket, így − főként E-vitaminnal kiegészítve − gátolja a rákot okozó sejtek elszaporodását.

Különösen azok a sejtek igényelnek sok energiát, amelyek folyamatos terhelésnek vannak kitéve, mint például a szívizomsejtek, valamint az anyagcsere szabályozó máj és a vese sejtjei.

A Q10 képes megakadályozni az érelmeszesedést és csökkenteni a magas vérnyomást. Számos olyan vérnyomáscsökkentő szer van forgalomban, amely akadályozza a Q10 keletkezését. Ezért kifejezetten javasolt, hogy az ún. béta-blokkolókat (vérnyomáscsökkentőket ) használó betegek szedjenek rendszeresen Q10-et is.

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése