Mi a táplálkozásban a napenergia-érték?
Szerveink működéséhez és mozgásunkhoz energiára van szükség. Ez az energia a Napból ered. A napfény melegét, energiáját a növények sejtjeikben elraktározzák. Zöld festékanyaguk, a klorofill segítségével felvett fényenergiát kémiai energiává alakítják át, a levegő szén-dioxidjából és vízből cukrot állítanak elő, így raktározzák el a napfényt. Mi emberek a növények közvetítésével vesszük magunkhoz a napenergiát. A növényi cukor és más tápanyagok az anyagcsere folyamán lebomlanak, és felszabadul a lekötött energia. A nyers növényekből a napenergiát tisztán, sértetlenül kapjuk.
Bircher-Benner a táplálékokat napenergia-érték szempontjából csoportosítja. Az első osztályba sorolja a friss, érett, nyers gyümölcsök, bogyók, dió, mandula, zöldségfélék, levelek, szárak, gyökerek, magok. A második osztályba tartoznak a teljes gabonából őrölt lisztből készült kenyerek, a főzött vagy sütött tésztafélék, a hántolatlan rizs, a főzelékek, a krumpli és más gumók, a tojásételek, a sajt, a sűrített tej, a jó konzervek. A harmadik osztályt képviselik a kevésbé egészséges ételek, amelyeket kerülnünk kell.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése