Mi a teendőnk a néphagyomány szerint Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn?


Húsvét vasárnapján, a délelőtti szent misén a pap megáldja a templomba kosárban, letakarva vitt húsvéti ételeket: a bárányhúst, a bort, a sonkát és a tojást. A húsvéti bárány Jézust, az áldozatot, a bor pedig az ő vérét jelképezi. Az egészben főtt tojás a családi összetartozás szimbóluma, és a családtagoknak együtt kell elfogyasztani, hogy a köztük lévő szeretetkötelék még jobban megerősödjön, és akkor is keressék egymást, ha egymástól távol kerülnek.

Húsvéthétfő a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozás napja. A Biblia szerint a vízzel legelőször lelocsolt nők azok az asszonyok voltak, akik a feltámadás hírét hangos örömujjongással fogadták, és a Jézus sírját őrző katonák ilyen módon csendesítették le őket. A víz az örökös megújulást, az újjászületést jelképezi, a tojás piros színe pedig a néphit szerint megvédi a bajtól azt, aki a tojást kapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése