Miből készül a Graham-liszt?


A Graham-liszt nevét Sylvester Grahamről (1794–1851), a reformtáplálkozás egyik korai hirdetőjéről kapta. Graham fontosnak tartotta a teljes kiőrlésű termékek és a korpa fogyasztását. Az általa 1829-ben feltalált, róla elnevezett liszt is teljes kiőrlésű gabonából készül, csupán a szennyezett héjréteg hiányzik róla, vagyis a benne hagyott csíra és a korpa tartalmazza azokat az élettanilag jelentős ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat, amelyek a finomított fehér lisztben már nincsenek meg.

Sylvester Graham
 
Kellemes ízű liszt. Élesztő nélkül, spontán erjedéssel kenyeret, péksüteményt sütnek belőle. Graham úgy vélte, hogy az élesztő csökkenti a tápértékét, de ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. A finomított liszttel ellentétben halványszürke színű. Főzésre is alkalmas, de akiben visszatetszést kelt a színe, viszont az ízét kedveli, és szeretne egészséges ételt előállítani belőle, fehér liszttel fele-fele arányban vegyítheti, így ránézésre a megszokott ételt kapja.

Fotó: Pixelio.de

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. A graham liszt csupán fehér liszt és korpa keveréke, ezért szárad meg olyan hamar, és azért olyan a színe, mert nem teljes kiőrlésű.

    VálaszTörlés
  3. az étkezési korpa,és a teljes kiőrlésű liszt mentes e a fuzáriumtól?

    VálaszTörlés