Miért lett mágikus eszköz a gyertya?


A gyertyáról általában a Karácsony, a romantika, a meghittség jut az eszünkbe. Az ezoterikusok körében népszerűek a gyertyához kötődő rituálék. Olykor egyszerűen a gyertya segítségével teremtik meg a befogadáshoz, az oldott hangulathoz szükséges légkört. Hogyan kapcsolódik a gyertya a varázsláshoz, miért tulajdonítunk mágikus tulajdonságokat a gyertyának?

Szinte minden szent helyen, a pogány és a keresztény oltárokon központi szerepet játszik a gyertya. A gyertyagyújtásnak számos kultúrában kiemelt jelentősége van. Az égő gyertya jelképezi a Napot vagy az elhunyt lelkét. Mielőtt még más fényforrás létezett, a gyertyaláng fellobbanása, a fénygyújtás szimbolikus karaktere még a mainál is fontosabb volt.

Nem mindegy, hogy a gyertyarituléknál milyen színű gyertyát használnak. Például a szerelmi varázsláshoz a piros gyertya, a védő varázsláshoz a fehér gyertya illik. A gyertyát sokszor jelképes tisztítás céljából az alkalomnak megfelelő illóolajjal is bekenik. A papír és a ceruza is gyakori eszköz. A rituálé célját papírcetlire írják, majd elégetik. A papír elégésekor a célt részletekbe menő pontossággal elképzelik, majd a hamut szétszórják a természetben.

A gyertyagyújtás mágikus tulajdonságára nincs tudományos magyarázat. A lobogó gyertyaláng különleges, hipnotikus állapotot, ünnepi, feszültségektől mentes hangulatot kelt a lélekben. A gyertya színe az érzelmi állapotokat erősíti vagy gyengíti, így a jelenlévők jobban rá tudnak fókuszálni az elérendő célra.

Videó: Hogyan készül a faragott gyertya? (Youtube)
Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése