Miért sós a tengervíz?


Egy liter tengervíz átlagosan három evőkanálnyi sót tartalmaz. Ez már 250 millió éve így van, és többféleképpen magyarázható, például azzal, hogy a só még abból az időből származik, amikor a földkéreg megszilárdulása után létrejött a vízburok, az ősóceán, és a kövek kopása, eróziója során ásványi só került a vízbe. A csermelyek, patakok, folyók formájában összegyűlő esővíz köveken és sziklákon folyik keresztül, kioldja az ásványi sókat, és azokkal együtt belefolyik a tengerbe. A tenger fenekén kiömlő láva is sókat juttat az óceánba.

Helyenként a tengerek sótartalma folyamatosan nő. Ennek az az oka, hogy a tengerek aljára üledékek és üledékes kőzetek süllyednek le. Az üledékek pórusaiban, miközben a tenger felé sodródnak, sótartalmú víz gyűlik össze. A só kiválik és a tengerben marad, a felszínen pedig hegyek keletkeznek. Másutt a szél hatására csökken a sótartalom, mivel a hullámzó vízből a parton a só kiválik.
A világ tengereiben összesen 50 billió tonna só található. Ha ezt a sómennyiséget a szárazföldön elosztanánk, 150 méter vastag sóréteg temetne be minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése