Miért viszket a szúnyogcsípés?


A szúnyogok leginkább meleg nyári estéken lendülnek támadásba. A csípés helye nem rögtön a szúrás után, csak néhány perccel később kezd el viszketni és megduzzadni. A test immunrendszere így reagál a szúnyogok nyálában levő idegen proteinekre. A nyálat azért juttatatják az általuk ejtett bemetszés helyén a vérbe, hogy az ne alvadjon meg, amíg szívják.

Ezek a vérszívók egyébként nem táplálékként használják az emberek vérét, ugyanis növényi nedvekkel táplálkoznak. Csak a nőstények csípnek, mert a bennük érlelődő, megtermékenyített peték fejlődéséhez szükségük van a vérre. A nőket és gyerekeket jobban „szeretik”, mert magasabb a testhőmérsékletük a férfiakénál. Egyszerre kb. a testsúlyukkal azonos mennyiségű vért képesek kiszívni.

A szúgyogcsípést azért nem ajánlatos vakarni, mert így az immunrendszer által kiválasztott hisztamint nagyobb felületen oszlatjuk szét, ami fokozza a további kiválasztódást, és a viszketés erősödni fog, a csípés csak jobban megdagad és kipirosodik. Inkább hűteni kell, ami folyadékkal, akár a saját nyálunkkal is elérhető.

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése