Mire jó a kurkuma? (pl. a mustár jellegzetes színét adja)


A kurkuma egy fűszernövény, egzotikus ételek készítéséhez használják. Dél-Kelet Ázsiából származik, és a világ számos pontján termesztik. Legfontosabb termővidéke India, Kína és Indonézia.

Az európai konyhakultúrában ritkán használjuk önálló fűszerként, inkább a színezőanyaga miatt érdekes, például a kurkuma adja a curry és a mustár jellegzetes ízét és színét, de fontos alkotórésze a curry-fűszerkeveréknek és az angol Worcester szósznak is.

A kurkuma nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is
A gyömbérfélék családjába tartozik, szintén a gyökerét használják. Fő hatóanyaga, a kurkumin fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságú. A hagyományos thai orvoslás a kurkumát sokoldalúan használja: például a puffadtság megszüntetésére, epegyógyszerként, és a koleszterinszint csökkentésére. Az ajurvédikus felfogás szerint a kurkumapor a bőrbetegségek ellenszere.

kurkuma
Fotó: Pixelio.de


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése