Mit jelent az E-számokban az E betű az élelmiszereken?


Ezek az úgynevezett EG-számok, amelyeket az Európai Gazdasági Közösség országai szabványként használnak az adalékanyagok jelölésére.

A kódolt adalékok nagy része egészségkárosító hatású kémiai eredetű anyagok, fogyasztásuk szigorú határértékhez kötött, habár egészségünk, életünk védelme érdekében érdemes lenne mindegyiket kerülni.

Az alábbi táblázat a kódot, a hivatalos megnevezést és a fontosabb funkció betűit tartalmazza. A betűjelek jelentése: A - antioxidáns, ÁL - állományjavító, C - csomósodás- és tapadásgátló, E - emulgeáló, ÉD - édesítő, I - ízesítő, O - oldószerek, S - savanyító, ST - stabilizátor, T - tartósítószer.

E 102, 104, 111, 122, 123, 124, 127, 129,
131, 132, 133, 151 mesterséges színezékek
E 170 Kalcium-karbonát C
E 200-203 Szorbinsav és sói T
E 210-213 Benzoesav és sói T
E 214-219 P-hidroxi-benzoesav-észterek és sóik T
E 220-224 Kénessav származékok T, A
E 226-227 Szulfidok T
E 235 Natamicin T
E 236 Hangyasav T
E 249-250 Nitritek T
E 251-252 Nitrátok T
E 260 Esetsav S, T, O
E 261-263 Acetátok T, ST
E 270 Tejsav T, S, I
E 280 Propionsav T
E 296 Almasav S, I
E 297 Fumársav S, I
E 300 Aszkorbinsav A
E 301 Aszkorbinsav nátrium-aszkorbát A
E 304 Aszkorbin-palmitát A
E 306-307 Tokoferolok A
E 310-312 Gallátok A
E 320 Butil-hidroxi-anizol A
E 321 Butil-hidroxi-toluol A
E 322 Lecitin ÁL, E, A
E 325-327 Nátrium és kalcium-laktát T
E 330 Citromsav A
E 331-333 Citrátok A
E 334 Borkősav S, ST, A
E 338 Foszforsav S, A
E 339-343 Foszfátok ÁL, C
E 355 Adipinsav S
E 365 Kalcium-dinátrium EDTA A, T
E 375 Glukono-deltalakton S, ÁL
E 400 Alginsav ST, ÁL
E 402 Kálium-alginát ÁL, ST
E 405 Propilénglikol-alginát ÁL, ST, E
E 406 Agar-agar ST, ÁL
E 407 Karragének ÁL, ST, E
E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt ÁL, E, ST
E 412 Guargumi ÁL, ST
E 413 Tragant ÁL, ST
E 414 Gumiarábikum ÁL, ST
E 415 Xantan ÁL, ST
E 420 Szorbit ÁL
E 422 Glicerin ÁL, O
E 430 Étkezési zselatin ÁL, ST
E 433 Polioxietilén szorbitan-monooleat ÁL
E 440 Pektin ÁL, ST
E 450 Pirofoszfátok ÁL, E
E 451-452 Polifoszfátok ÁL, E
E 455 Polioxietilén szorbitan-monosztearát ÁL
E 460, 461, 464, 466 Cellulózszármazékok ÁL
E 470 Zsírsavak nátrium- és káliumsói ÁL, E
E 471 Zsírsavak mono- és digliceridjei ÁL
E 472 előzőek észterei Ál, ST, E
E 476 Ricinusolajból nyert zsírsavészterek ÁL
E 481-482 Kalcium és nátrium-sztearil-laktilát ÁL
E 491 Szorbitán-monosztearát ÁL, E, ST
E 500-504 Karbonátok ST
E 507 Sósav S
E 508-510 Kloridok lisztkezelő, I
E 513 Kénsav ÁL, S
E 522 Timsó ÁL
E 530 Magnézium-oxid C
E 550 Nátrium-szilikát C
E 551 Szilícium-dioxid C
E 552-554, 556 Szilikátok C
E 572 Magnézium-palmitát C
E 621 Nátrium-glutamát I
E 626-629 Guanilátok I
E 632-633 Inozinátok I
E 1410-1411, 1413-1414, 1420, 1422-1423, 1430, 1440-1442 Módosított keményítők ÁL
E 1518 Glicerin-triacetát O

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése