Mi az arborio rizs?


A kerek szemű arborio rizs az olasz rizottók és rizsdesszertek legjobb alapanyaga. Nevét egy olaszországi városról kapta, ahol először termesztették. Arborio északon, nem messze Milánótól található, nyugati irányban. Olaszország egyik jellegzetes nemzeti étele a rizottó, az északi tájakon élők keményebbre főzve, délen inkább kásásabban kedvelik.

Az arborio rizs főzési ideje 15 perc. A rizottó készítésekor a rizset enyhén pirítsuk meg, majd öntsünk hozzá kétszeres mennyiségű vizet. Kis lángon, fedő alatt főzzük, időnként keverjük meg, majd a kész ételt még hagyjuk letakarva párolódni.

Magas fehérjetartalmú, ezért igen laktató. Emiatt fogyókúrára is alkalmas, sokféle zöldséggel és fűszerekkel kombinálva finom, élettanilag értékes ételek készíthetőek belőle. Gyümölcsökkel gazdagítva, tejjel vagy vízzel főzve is kitűnő ízű. 100 g arborio rizs energiatartalma 343 kcal. B1, B6 és B12 vitaminokat, és jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz.

Rizottó receptek (Nosalty.hu) >>
Arborio a térképen >>

Kapcsolódó kérdések és válaszok: Hogyan készül a puffasztott rizs?, Miből van a rizspapír?

Fotó: Pixabay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése