Hogyan gyógyít a csikung?


A különböző iskolák más-más elvek alapján működnek. De vannak közös pontok. Az egyik első ezek közül az, hogy ha a csi és a vér bőséges és szabadon áramlik, betegségnek nincs helye.

A blokkok, a gátak a vér vagy a csi útjában betegséghez vezetnek, a blokkok oldása gyógyít. A csikung a különféle testtartásokkal, mozdulatokkal, meditációval gyűjti a csit a testbe, majd az egész szervezetet behálózó meridián rendszeren át mozgatja. A különféle nyújtó gyakorlatok a fizikai blokkokat oldják a meridiánokban. Sokszor hangokkal is serkentik a csi áramlását egy adott meridiánban.

A Zhineng csikung mint külső rendszer nem egészen ezt az utat követi. A csi úgynevezett Hunyuan szintjét használja. Ez az egység szintje, a yin-jang előtti szint.

A cél az, hogy az emberi hunyuan csi egyesüljön a természet hunyuan csijével. A csi testünk membrán rendszerén át jut el mindenhová, és táplálja az egész testet. Bár a Zhineng csikung alapgyakorlata egy hosszú és szép, lassú mozdulatsor, a lényeg az elme működésén van. Innen a stílus neve is. A zhi jelentése bölcsesség, a neng pedig gyógyulást jelent. Vagyis a gyógyító bölcsesség gyakorlata.

Tótisz András, nemzetközi okleveles csikung tanár
Forrás: Gyógyító Bölcsesség Iskola; www.zhineng.hu

Kapcsolódó kérdések és válaszok: Mi a csikung?, Milyen betegségeket képes gyógyítani a csikung?
Kapcsolódó cikk: A világ legnagyobb gyógyszer nélküli kórháza

Kapcsolódó oldal: Csikung - Lap.hu
Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése