Az illóolaj a növény különböző részeiben halmozódik fel, a növényi szervezet működésének melléktermékeiként. Tartalmazza például a gyökér, a fás részek, a kéreg, az ágcsúcsok, a levelek, a virágok, az érett és éretlen termések, a magok.
Mintegy másfélezer növényfajtából állítanak elő illóolajat, főleg magasabbrendű, virágos növényekből. Minőségüket meghatározza a talaj, a növény életkora, az éghajlat, a szedés ideje. Illatuk annyira élénk, hogy milliós nagyságrendű hígításban is érezhető.
Desztillációval
A növény részeit felaprítják, majd lepárló üstbe helyezik, és vízgőzt engednek alá. A gőz az illóolajat magával ragadja, végül az illóolajjal telítődött gőz lehűl, és az olaj kicsapódik.
Kivonással
Zsiradékkal bekent üveglapra helyezik a növényi részeket, vagyis zsíros oldószerrel (például olajjal, zsírral, faggyúval) kivonják az illóolajat. Az illóolajjal telítődött zsírnak pomádé a neve. Ebből vonják ki a tiszta illóolajat.
Videó: Biegelbauer Pál az aromaterápiáról (Youtube), Az aromaterápia története (Youtube)
Kapcsolódó kérdés és válasz: Mi a tinktúra?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése