A mazsola olyan szőlőszemből készül, amely nem tartalmaz magot, vagy csak keveset. A mazsolaszőlőt nem szedik le, hanem a tőkén hagyják, és az árnyékoló leveleket letépik, hogy a szőlőt jobban érje a nap. A napsugarak hatására a szőlőszemek víztartalma csökken, cukortartalmuk viszont megnő. Így lesz belőlük fonnyadt, édes mazsola.
Mazsolaszőlő a napfényes déli országokban, főleg Spanyol- és Görögországban terem, Magyarországon az éghajlati viszonyok nem kedvezőek a termesztéséhez.
A mazsola bőségesen tartalmaz antioxidánst, amely gátolja testünkben a sejtkárosító anyagok működését. Egész évben hozzájuthatunk, más aszalt gyümölcsökkel felváltva érdemes rendszeresen fogyasztani.
fonnyadó szőlőszemek a tőkén |
Kapcsolódó kérdések és válaszok: Hizlal-e a szőlő?, Mi a borvirág?, Mit jelent az „aszú” szó? Mitől függ, hogy hány puttonyos az aszú?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése