A rum szó valószínűleg a latin saccarum (= cukor) szó rövidülésekor keletkezett. Erre van is magyarázat, ugyanis a cukornád feldolgozásakor során készül. A nádcukorgyártás során a cukornád levéből erjesztik és párolják le. A tiszta párlatot évekig tölgyfahordókban érlelik, és a hozzáadott karamelltől kapja jellegzetes barnás színárnyalatát. 37,5-60% alkoholtartalommal palackozzák. A könnyű rumokat főleg koktélok (pl. rumpuncs, Piña Colada, Daiquiri) készítésekor használják, míg a hosszan érlelt fajtáknak magasabb az élvezeti értékük, ezért önmagukban vagy jéggel is kitűnőek.
A rum nevét a latin rumbillium szóból is származtatják, amelynek jelentése: zűrzavar. Vásárláskor ajánlatos valódi, tiszta rumot keresni, és inkább többet fizetni érte, mert az olcsóbbakat a szervezetre káros kőolajból készítik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése