Milyen szeszesital a likőr, és hogyan készül? Miben különbözik a krémlikőr a tejszínestől?


A likőr legfontosabb jellemzője, hogy a szeszt nagy mennyiségű cukorral édesítik, és alacsony alkoholtartalmú. Az Európai Unióban a likőrnek literenként 100 gramm cukrot kell tartalmaznia, az Egyesült Államokban pedig 20-25 grammot. A likőr neve ellentmondást takar, mivel a francia liqueur szóból származik, amely eredetileg a cukrozatlan párlatok (pl. brandy) megnevezésére szolgált.

A desszertbor hasonlít a likőrhöz, azonban nincs benne adalékul felhasznált cukor vagy édesítőszer. A likőrbor (pl. vermut) nagyrészt borból áll, ezért szintén nem likőr.

Sokféle élelmiszer (pl. citrom, narancs, kakaó, kávé, tojás, fahéj, vanília) alkoholban való áztatásával lehet likőrt készíteni. A gyógynövénylikőr előállításakor gyógynövényeket néhány hétig cukrozott alkoholban áztatnak, majd az ízesített folyadékot leszűrik.

A krémlikőr abban különbözik a tejszínes likőrtől, hogy nem tejszínt tesznek bele, hanem nagyobb mennyiségű cukrot, amitől krém sűrűségű lesz.

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése