Hogyan készül a puffasztott rizs?
A rizsszemeket nagy nyomású, mintegy 200 Celsius-fokos kamrában hevítik, hogy a héjuk szétpattanjon. Ellentétben a kukoricaszemekkel, melyek kemény héja melegítés hatására szétválik, a puhább héjú rizst erős nyomásnak kell kitenni, hogy szétrobbanjon. A mag belsejében lévő nedvek gőzzé alakulnak át, a keményítő zseléssé válik és kifordul, majd szobahőmérsékleten megdermed.
Alexander P. Anderson, amerikai biokémikus 1902-ben állított elő először puffasztott rizst. Rizsszemeket szórt egy ágyúba, majd bedugaszolta a csövet és elsütötte. Miután kivette a dugaszt, a rizsszemek felpuffadva repültek ki az ágyúból.
Fotó: Pixelio.de
Kapcsolódó kérdések és válaszok: Miből van a rizspapír?, Mi az arborio rizs?
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése