Hogyan készül a tartós (UHT) tej?


Az UHT rövidítés az “Ultra High Temperature” kifejezésből származik. Angolul a tartós tejet “Long Life Milk”-nek, azaz „hosszú életű tejnek” nevezik. A tartósítás során a tej 140 Celsius-fokon néhány másodpercig tartó hőkezelésen megy át, majd az ultrapasztőrözés következik, amikor a benne található mikrobák elpusztulnak. Mivel ez a fajta tej nem tartalmaz baktériumokat, nem romlik meg olyan hamar, mint a friss vagy a pasztőrözött tej. (A pasztőrözött tejet körülbelül 70 Celsius-fokon hevítik).

Ártalmas-e az UHT tej?
Magyarországon 1975 óta gyártanak és forgalmaznak tartós tejet. Az egész világon ismerik, mivel ún. „kényelmi” (convenience) élelmiszernek számít, mert szobahőmérsékleten is eltartható három hónapig friss marad. Sokan az íze miatt is kedvelik. A pasztőrözött tejnél egészségesebb, mert magasabb hőmérsékleten fertőtlenítik, emellett könnyebben emészthető. A benne lévő kalcium is jobban felszívódik, mint a pasztőrözött tej esetében, azonban vitaminokból, mivel 100 Celsius-fokon elbomlanak, az UHT-tej kevesebbet tartalmaz. Doboza tökéletesen megvédi az oxigénmolekulák káros hatásától.

Kapcsolódó kérdések és válaszok: Miért fut ki forraláskor a tej?, Melyik tehén ad tejet?

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése