Hogyan terjednek a fertőzések?


Levegő útján: az orrból, torokból, tüdőből vagy nyálból származó fertőzött csepp, vagy az elhalt bőr szállongó pora terjeszti a fertőzést. Így terjed a nátha, a tüdőgyulladás, a mumpsz, a kanyaró, a bárányhimlő, a szamárköhögés, a skarlát, a pestis.
Táplálékkal: Az élelem és a víz általában fertőzött széklettel, vizelettel szennyeződik. Így terjed az ételmérgezés, a vérhas, a hepatitisz „A”, a galandféreg.
Érintéssel: A betegség a fertőzött személy közvetlen megérintésével terjed. Így terjed a nátha, a tüdőgyulladás, a szamárköhögés, a rubeola, a lepra.
Szexuálisan: A betegséget vaginális vagy anális közösülés, illetve orális szex terjeszti. Így terjed a hepatitisz „B”.
Vérrel: Fertőzött vér vagy vérkészítmény, illetve hanyagul sterilizált orvosi eszköz terjeszti a betegséget. Így terjed a hepatitisz „B”.
Állati hordozó révén: Csípéskor fertőző váladék kerül a vérbe. Így terjed a malária (szúnyog), a pestis (bolha), a kiütéses tífusz (tetű, bolha, kullancs).
Sebfertőzéssel: Ha a seb nem tiszta, akkor gyulladást okozó anyagokkal kerül érintkezésbe, akkor a gyógyulása is módosul: lobos lesz és elgennyesedik. Így terjed a tetanusz.


Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése