Tényleg okozhatnak epilepsziát a rajzfilmek?


Pánik tört ki Japánban, amikor 1997-ben egy rajzfilm több száz gyereknél epilepsziás rohamot váltott ki. Vajon ez véletlen műve volt, vagy a japán rajzfilmek valóban károsak az egészségre?

Amikor 1996-ban a Pokémon figura gameboy-formában is megjelent a játékboltok polcain, még senki sem sejtette, mekkora sikere lesz. 1997-ben még rajzfilsorozat is készült, amelyben Pokémon volt a főszereplő. Ugyanebben az évben történt a tömeges tragédia. Több száz gyerek került kórházba a Pokémon-sorozat miatt.
Az epilepsziás rohamot a színes és fekete-fehér jelenteket gyors váltakozása okozta. A japán tévécsatornák gyorsan levették programjukról a sorozatot.

Mi válthat ki epilepsziás rohamot?
Az epilepszia nevű betegség az agy különböző részeiben kialakult működési zavar következtében jön létre: az izgalmi és gátló folyamatok egyensúlya felbomlik. Okaként kimutathatók bizonyos agykárosodások (pl. sérülések, tumor) vagy örökletes tényezők. Villogó fény hatására is létrejöhet, ez esetben fotoszenzibilitásról van szó. Az érintettek pl. a diszkóbeli vibráló fényhatásoktól rosszul lehetnek.

Hogyan előzhető meg a fotoszenzibilitás?
Aki epilepsziára hajlamos, a televíziót legalább 2,5 méter távolságról nézze, és a helyiséget ne sötétítse el.

Mi lett a Pokémon-sorozat sorsa?
A sorozatot időközben átdolgozták, ezért már nem veszélyezteti a gyerekek egészségét.

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése