Ki találta ki a muffint?


A muffin szülőhazája Anglia, a 10. századból való. Walesben forró kövön sütötték a kelt tésztát, és eleinte az arisztokrata családok házicselédei fogyasztották a maradék süteményekből, kenyérből és morzsákból készült édességet.

A 18. században muffin man-ek járták az utcákat süteményüket árulva. Jane Austen Meggyőző érvek című regényében is szerepelt muffinárus. Amikor a ház urai is megkóstolták a muffint, attól kezdve a családi vacsorák és teadélutánok kötelező eleme lett, de méltó helyére akkor került, amikor a társadalom széles rétegei rájöttek arra, hogy a muffin egy egyszerűen elkészíthető és nagyon jóízű édesség.

Bár a nevük ugyanaz, az Amerikában elterjedt muffin teljesen más, mint a régi angol. Az amerikait eredetileg cupcake-nek hívták, és csupán liszt, vaj, tojás és cukor keveréke volt, amit pár perc alatt összekevertek és muffinpapírban gyorsan kisütöttek. Mivel a felszíne lapos volt, dekorálhatták cukormázzal, csokoládémázzal vagy habbal. A kétféle változatból és receptből alakult ki a mai muffin, amely most is sokféle variációban, ízesítéssel, töltelékkel készül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése