Miért káros a glutamát (pl. a chips-ben)?


A glutamát nevű ízfokozó leggyakrabban a kínai éttermek használják, de a szupermarketekben kapható készételekben (pl. a chipsben) is gyakran előfordul adalékként. A csomagolásokon E621, 622, 623, 624 és 625 számmal jelölik, vagy csak egyszerűen ízfokozó néven szerepeltetik. A glutamát az emberi szervezetben az érzelmeinket, érzékelésünket, reakcióinkat, döntéseinket irányító agyalapi mirigy hírvivő anyaga. Természetes táplálékokban is megtalálható, de ezekből kevesebbet fogyasztunk, mint a mesterséges adalékként használt glutamátból.

A glutamát mint hírvivőanyag azért ártalmas, mert ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor idegrendszerünket megterhelik a hírvivő anyagok, és hátrányosan befolyásolják érzelmeinket, érzékelésünket, reakcióinkat és döntéseinket. A glutamát hátráltatja a telítettségérzet kialakulását, és ez az alacsonyabb értékű, üres kalóriákat tartalmazó táplálékok esetében növeli az elhízás kockázatát, valamint betegségeket is okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése