Melyik a legegészségesebb gyümölcs?


Az összes gyümölcs közül az alma a legegészségesebb. Már az ókorban ismerték magas gyógyértékét. Nagy Károly rendeletben írta elő az almafák ültetését, ennek köszönhetően ma már mintegy 10 ezer almafajta van a világon.

A bélben szivacsként működik: felszívja a mérgező béltermékeket, és gátolja a káros baktériumok elszaporodását. Érdemes héjastul enni, mivel a héjában hatszor több vitamin van, mint a húsában. Sok káliumot tartalmaz, amely kedvező hatással van a sejtek működésére, oxigént juttat a sejtekhez, hiánya pedig szédülést, fáradékonyságot, szívritmuszavart, megfázást, reumát okoz.

 
Szintén nagy mennyiségben tartalmaz még A-, B- és C-vitamint. Az A-vitaminnak a látásban, a csontképződésben van szerepe, táplálja a hajat, a nyálkahártyát, csökkenti a gyulladásra és a fertőzésre való hajlamot. A B-vitamin elsősorban az idegrendszer megfelelő működéséért felelős. A C-vitamin erősíti az immunrendszert és az ereket, csökkenti a keringési betegségek és a rák kialakulásának esélyét.

Magas rosttartalma rendben tartja a székletet. Székrekedés és hasmenés ellen egyaránt hatékony. Székrekedés esetén érdemes elfogyasztani éhgyomorra egy-két almát, hasmenéskor pedig pótolja a cukor- és folyadékveszteséget. Ez a gyümölcs a többivel ellentétben még késő este sem terheli meg a szervezetet, mert könnyen emészthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése