Miből készül a csukamájolaj?


A csukamájolaj neve megtévesztő, ugyanis nem a csuka, hanem a tőkehal és bizonyos cápafajok májából készítik. A tőkehal ízletes húsú halfajta, az Északi-tengerben, Norvégia közelében él. Mája rendkívül egészséges táplálék, mivel nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavat, jódot, A- és D-vitamint.
  
A jód a pajzsmirigy, az anyagcsere, az idegrendszer és a vérkeringés egészséges működéséhez szükséges. Az Omega-3 zsírsav szabályozza a vérnyomást, rendben tartja a szívet, növeli a szellemi teljesítőképességet. Az A-vitamin óvja a szemet, segít a betegségek elleni védekezésben.

A csukamájolajat táplálékkiegészítőként leggyakrabban gyerekeknek adják, mert magas D-vitamin tartalma révén segít az angolkór megelőzésében. A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok képződésében, így hiánya esetén, az angolkór kialakulásával, a csontok fejletlenek maradnak, és dongaláb jöhet létre, illetve a mellkas és a gerinc elgörbülhet. A betegség felnőttkori változata a csontlágyulás. A D-vitamint a szervezet a napfény segítségével állítja elő, ezért főleg szeptembertől márciusig érdemes felnőtteknek is fogyasztani.

Fotó: Pixelio.de

tőkehal-szárítás
 
Fotó: Pixabay.com
Letöltés: http://pixabay.com/hu/t%C5%91kehal-clipfish-sz%C3%A1r%C3%ADt%C3%A1s-68740/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése