Mi a csikung?


Az életenergia ápolásának, fejlesztésének, felhasználásának ősi, kínai módszere. A hagyományos kínai világkép szerint a csi a világegyetem legkisebb alkotó eleme, anyag-információ-energia. A csikung gyakorlatai a csit mozgással, gondolattal, légzéssel és hanggal irányítják.

Rengeteg, több ezer csikung irányzat alakult ki az évezredek során. Ezek céljaikban és módszereikben is különböznek. A „kemény” harcművészeti csikungok nem sok hasonlóságot mutatnak a gyógyító, vagy vallásos rendszerekkel. A gyógyító csikungok a csi szabad áramlására, a jin-jang egyensúly helyreállítására, de főként a lelki béke, a testi-szellemi harmónia megteremtésére törekednek.

A csikungot évezredek során titkos művészetként gyakorolták; a tudásért kemény próbákat kellett kiállni. A változást az 1980-as évek kínai csikung hulláma hozta meg. A kulturális forradalom bukása után a kínai állam támogatni kezdte a múlt kincseinek ápolását. Így támogatták a csikung kutatását, fejlesztését is. Konferenciákat szerveztek, ahol a mesterek megismerték egymás tudását, elveit, technikáját, könyveket adtak ki. A csikung a legendák homályából kilépett a tudomány fényébe. A „csikung hullám” húsz éve alatt született meg a leghatékonyabbnak tartott gyógyító csikungok egy része. Ezek is az ősi hagyomány talaján állnak, de már eleve úgy tervezték őket, hogy nem kolostori környezetben, a világtól távol gyakorolják a technikákat, hanem a mai zaklatott, zajos világunkban adják vissza tömegek egészségét. Ezek közül a Zhineng csikungot például hivatalos kínai felmérés nyilvánította az egészség megőrzése és helyreállítása szempontjából leghatékonyabb ilyen rendszernek.

Tótisz András, nemzetközi okleveles csikung tanár
Forrás: Gyógyító Bölcsesség Iskola; www.zhineng.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése