Mi a durumbúza?
A búzának két fő típusa van: a közönséges és a kemény vagy durumbúza. Az utóbbiból lesz a durumtészta és a durumliszt. Makarónibúzának is nevezik.
Előnye, hogy a lisztje a közönséges búzáéval ellentétben nem csirizesedik, ezért a főzési ideje rövidebb, és tojás és egyéb adalék anyagok felhasználása nélkül is szép sárga színű, ízes, illatos és jól „harapható” tészta készíthető belőle.
A durumbúzát elsősorban a tésztaipar dolgozza fel: Amerikában és Európában a durumlisztből jórészt száraztésztát (pl. spagettit, makarónit, metéltet, raviolit) gyártanak. Szicíliában a durumlisztet kenyérsütésre is felhasználják. Észak-Afrikában népi eledel a durumdara alapú kuszkusz.
Videó: A durumliszt (Youtube)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése