Miért árt a cukor a fogaknak?
A szájban a táplálkozás révén elszaporodó káros baktériumok a fogakon megtelepednek, és a cukrot tejsavvá alakítják át, amely kikezdi a fogak épségét.
A savas nyál az íny állapotát is rongálja. Ínygyulladást, súlyosabb esetben ínysorvadást okoz, így a fogak már időskor előtt meglazulnak, kihullnak. A szájüreg hozzátartozik a szervezet védelmi rendszeréhez, ezért a szájhigiénia romlása, fogak és az íny betegsége további betegségek kialakulásához vezethet.
A fogak egészségének megőrzése érdekében ajánlatos csökkenteni a cukorbevitelt, és több nyírfacukrot (xilitet) és sztíviát használni édesítés céljából. Mindkettő természetes eredetű anyag, ezért nem ártalmas. A nyírcukrot a szájban levő baktériumok nem képesek lebontani, így nem képződik sav. A sztívia szintén akadályozza a káros baktériumok elszaporodását a szájban, ezért nem okoz kárt. A xilit és a sztívia másként édes, mint a cukor, ezért az adagolásuk során az adagokat mindenki egyéni szájíze szerint keverje a cukorral. Ezek alkalmazásával a cukrot akár teljes egészében elhagyhatjuk.
Érdekesség
A medvéknek általában rossz a foguk, mert a magas fák odúiban található méhfészkekből sok mézet oroznak el.
Kapcsolódó linkek:
Receptek nyírfacukorral >>
Receptek sztíviával >>
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése