Miért egészséges táplálék a csicseriborsó?


A csicseriborsó 20%-a fehérje, valamint gazdag ballasztanyagokban, ezért eltelíti a gyomrot és a beleket, hamar a jóllakottság érzetét kelti. A belekben serkenti az emésztési folyamatokat, így a benne levő tápanyagok könnyebben felszívódnak. A hús is laktató és fehérjedús, mégis inkább lassítja az emésztést, és kellemetlen, álmos állapotot előidéző jóllakottságot okozhat, emellett a sok hús árt az egészségnek, vagyis a növényi fehérjék (pl. a szójában, a csicseriborsóban, a fehérbabban) értékesebbek.

Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal javítja a szervek vérellátását, és gátolja a vérrögök kialakulásának kockázatát. A terhesség idején is nélkülözhetetlen tápanyagforrás lehet, mert a benne található folsav hozzájárul a sejtek növekedéséhez és osztódásához. A folsav hiánya súlyos gerincbetegséget okozhat a születendő gyermeknél, ezért lényeges a pótlása.

A csicseriborsó az alapja a közel-keleti eredetű falafel nevű ételnek, amelyet fasírt formájában zöldségekkel szolgálnak fel pitában. A receptjét megtekintheted itt. >>
További csicseriborsó receptek >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése