Miért együnk aludttejet, joghurtot, kefirt?


A kaukázusi balkárok, abházok, azerbajdzsánok és örmények kefirt esznek csecsemőkoruktól a késő öregkorukig, és a világ azon vidékei közé tartoznak, ahol az emberek különösen magas kort érnek meg. Ezeken a tájakon a száz éven felüliek száma messze meghaladja az átlagot. Ritka itt a rákbetegség, és szinte ismeretlen az emésztési zavar. A kefirnek nagy szerepe van ebben. A hosszú élet tudományának és a jógának egyik 2000 éves alapkönyve, a Bhagavad Gita is a tejet és a tejterméket az erény ételei közé sorolja.

A kefir a vastagbélben megfékezi a mérgező és rothasztó baktériumok elszaporodását, helyreállítja a bél normális baktériumflóráját. A vastagbélbe jutó tejsavbacilusok segítenek az állati fehérjék, zsírok és növényi rostok lebontásában is. A joghurt és a kefir tehermentesíti a májat, javítja működését, csökkenti a súlytöbbletet, mert telítő, de kevés belső energiát tartalmazó étel. Tejszín vagy tejföl helyett joghurttal, kefirrel elkevert gyümölcslevesek és -mártások, főzelékek, müzlik, gabonaételek, gyümölcsturmixok igen ízletes, tápláló, ugyanakkor kevéssé hizlaló ételek.

 
A kefir elősegíti a légzőszervi betegségek (légcsőhurut, hörghurut, asztma), gyomor- és bélbajok, emésztési zavarok (fekély, hurut, savtúltengés, székrekedés, gázképződés, bélgyulladás), epebántalmak, magas vérnyomás, vesebaj, idegesség gyógyulását, javítja a szívműködést.

Azok, akik a tehéntejre érzékenyek, emésztési és más zavarokkal reagálnak, vagy bélrendszerükből hiányzik a tejcukrot lebontó enzim, ezért náluk a tejivás kínzó görcsöket, hányingert, bélkorgást, hasmenést okoz, a kefirt, joghurtot, az aludttejet általában jól tűrik, mivel ezekben – egyebek között – a tejcukor már bontott formában van jelen.

Mi a helyzet a gyümölcsjoghurttal?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete tizenöt terméket vizsgált meg, és azt találta, azok inkább az édességek közé illenek, nem az egészséges élelmiszerek közé.

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése