Miért a vanília a második legdrágább fűszer a világon?


A vanília a sáfrány után a második legdrágább fűszer a világon. Az orchideafélékhez tartozik, és a mexikói esőerdőből származik. Már a dél-amerikai őslakosok is használták, és afrodiziákumként is ismerték. A különböző vaníliaféleségek még nyersen leszedett, erjesztett magtokjait használjuk fel az élelmiszerek és ételek aromatizálására. A vaníliát hosszában felvágják, és a termés édes illatú belsejét kikaparják. A termés húsa és rúdja sokfajta étel fűszere lehet.

Milyen vaníliafajták vannak?
A kereskedelemben megtalálható a Bourbon és a természetes (mexikói) vanília. A madagaszkári Bourbon vanília rendkívül intenzív aromájú. „A fűszerek királynőjének“ ízét és illatát az élelmiszeripar gyakran leutánozza. Például a vaníliáscukor többnyire mesterségesen előállított vaníliából és cukorból készül.

Érdekességek
A vanília illatanyaga kémiailag rokon a feromonnal. Nem véletlen, hogy parfümök és kozmetikai termékek adaléka. Aki szeretne házilag vaníliás cukrot készíteni, kapargassa ki egy vaníliarúd belsejét, adjon hozzá cukrot, és tegye 6-8 hétre csavaros tetejű üvegbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése