Mik azok a szabad gyökök?


A szabad gyökök a létfenntartáshoz, a sejtanyagcseréhez szükséges oxigénből jönnek létre. Agresszív, az egészségre ártalmas molekulák, rongálják a DNS-láncot, gyorsítják az öregedést, a szervezet bármely anyagában kóros elváltozást tudnak okozni. Testünkben minden nap 100-200 rákos sejt termelődik, és az életvitelünkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ne tegyenek végzetes kárt bennünk.

Hatásukat életmódváltással ellensúlyozhatjuk. A szabad gyökök legfontosabb ellenszerei az antioxidánsok, amelyek főként a nyers gyümölcsökben és zöldségekben, és a teljes kiőrlésű gabonafélékben találhatók meg. Ilyen például az A-, a C- és az E-vitamin, a flavonoidok, az omega-3 zsírsavak. A legjobb antioxidáns-forrás a mazsolát tartalmazó müzli, mert a felsorolt anyagokból minden megvan benne.

A szabad gyökök termelődését a segítő szándékú, emberbarát viselkedés is fékezi: pszichológus kutatók a majmoknál megfigyelték, hogy amikor egy súlyos járvány söpört végig a falkán, nem a lusta és az agresszív egyedek, sem a nőstények közül bármelyiket könnyen megkapó, utódok sorát nemző alfahímek maradtak életben, hanem azok, amelyek a napjukat tevékenyen - élelemszerzéssel, társaik kurkászásával és utódaik nevelésével – töltötték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése