Milyen az alapos kézmosás?


Az alapos és gyakori kézmosás a legjobb védelem a fertőzés ellen. Gondolj bele, hogy mi mindent megfogsz naponta a kezeddel: még ki sem lépsz az utcára, máris hozzáérsz az ajtókilincshez, a lépcsőkorláthoz, ajtókat csuksz be és nyitsz ki, a busz korlátjába kapaszkodsz, kézfogással üdvözlöd a haverokat, telefonálsz, a számítógép billentyűzetét használod, kimész a toilette-re...

És milyen gyakran érinted ezalatt az arcodat? Amikor megvakarod az orrodat, megigazítod a sminkedet, megtörlöd a gyerek orrát, száját. Ilyenkor a kórokozók egy szempillantás alatt a nyálkahártyádra kerülhetnek és elszaporodhatnak. Elképzelhetetlen, hogy nap mint nap ne találkozz kórokozókkal, ezért fontos a kézmosás. A vírusok mindenütt jelen vannak, ahol emberek tartózkodnak. Köhögés, tüsszentés beszéd, orrfújás közben terjednek. Az influenza és a gyomor-bél betegségek akár halálos kórt is terjeszthetnek. Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres kézmosással csökken a rizikója a légúti és a hasmenéssel járó betegségek kialakulásának.

Az alapos kézmosás azt jelenti, hogy szappannal 20-30 másodpercig dörzsölöd a tenyeredet és az ujjaid közét, majd a habot folyó vízzel leöblíted.

Videó: Az alapos kézmosás - a Semmelweis Egyetem ajánlásával (Youtube)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése