Milyen edények nem károsak az egészségre?


A fehér porcelánból készült étkészlet nem jelent veszélyt. Ha inkább a színes edényeket kedveljük, nézzük meg, hogy a festékanyag fölött van-e mázbevonat, mert az megakadályozza, hogy a nemesfém kioldódjon a festékből.

A sárga, a narancssárga, a sárgászöld és a piros edények festékanyaga ólmot és kadmiumot tartalmaz. Ez a két nehézfémet festékanyagként használják a festékgyártáshoz is. A savtartalmú élelmiszer (pl. ecet, citrom, gyümölcs) hatására az egészségre ártalmas anyagok kioldódnak a színezékből. A gyártó akkor hozhat forgalomba veszélyes színezőanyaggal bevont edényeket, ha nem lépi túl a megengedett határértéket, ami ebben az esetben 5 milligramm ólom és 0,5 milligramm kadmium.
Inkább az edény színe, mint az anyaga alapján dönthetjük el, van-e benne nehézfém. Ne válasszunk kerámiából, porcelánból, kőből, fajanszból készült étkészletet, zománcozott lábast, serpenyőt, kannát. Bátran használhatjuk azokat az edényeket, amelyek csak kívül színesek.

A színes edény színezőanyagának ártalmasságát csökkenthetjük, ha fél órára forró ecetbe áztatjuk, majd forró vízzel alaposan leöblítjük.

Ha egy edény eltört, ne ragasszuk össze, hanem dobjuk el! A ragasztók anyaga is tartalmaznak káros anyagokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése