Mi a borvirág?


A bor felszínén vékony, pókhálóhoz hasonló réteg képződik („megvirágosodik”), majd megvastagszik, ha sokáig tartják nem teli palackban vagy hordóban. Ezt a réteget penészsejtek alkotják, amelyek oxigén hatására szaporodnak el. Oxidáló hatást fejtenek ki a borra, így annak a minősége romlik, veszít sav- és szesztartalmából. A borvirág ellen úgy lehet védekezni, ha a bor tartályát tele tartják, és dugóval az oxigéntől elzárják.

A borvirág (más néven rosacea) nevű bőrbetegség 40-60 éves korban alakulhat ki, faggyúval telt arcbőrön. A bőrön időről-időre rohamszerűen, égő érzést okozó apró, piros foltok jelennek meg, amelyek begyulladnak, begennyesednek. Orvosi recept alapján beszerezhető krémmel kell kenegetni. Az erősen fűszeres ételek, a magas vérnyomás, az arc nem megfelelő tisztítása, a káros környezeti hatások (pl. nyáron a napégés) elősegíthetik a kialakulását, illetve hátráltathatják a gyógyulását. 

A virágok között is akad borvirág (latin nevén Bouvardia). Piros, rózsaszín vagy fehér színű, sátor virágzatú.

Fotó: Pixabay.com
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése