Mi a sorbet?

 
A sorbet (ejtsd szorbet/szörbet, franciásan szorbé) jeges kása, amely sem tejet, sem joghurtot nem tartalmaz. A fagylalt őse, gyümölcsből, vízből és cukorból készül.

Kínából származik, itt találták fel a jéghűtési módszert: hóval és sóval hűtötték a jeget, majd gyümölccsel ízesítették. A sorbet szó arab eredetű és hideg gyümölcslevet, más források szerint pedig édes havat jelent. Nagy Sándor élénkítőként szolgálta fel katonáinak, mert azt tapasztalta, hogy jó hatással van az idegrendszerre. Nero császár havat szállíttatott udvarába, amelyet mézzel és borral kevertek össze, Marco Polo pedig Kínából hozott magával recepteket.

1533-ban Medici Katalin magával vitte Franciaországba Ruggieri nevű olasz fagylaltkészítőjét, aki II. Henrik-kel kötött házassága alkalmából az egyhónapos esküvő minden napján különböző ízű fagylaltokat szolgált fel (de még sem tejjel készült). 1686-ban Procopio dei Coltelli olasz cukrászmester Párizsban megnyitotta kávézóját, ahol először árusítottak a nagyközönség számára (még mindig nem tejes) fagylaltot. A Cafe Le Procope művészek és írók, pl. az enciklopédisták törzshelyévé vált (az étterem még ma is működik a Quartier Latin-ben). Ekkortól robbanásszerűen terjedt el a fagyi, először Európában, aztán a 18. században Amerikába is átkerült (a Fehér Házban először Thomas Jefferson egyik fogadásán szolgáltak fel fagylaltot 1802-ben).

Szörbetet desszertként vagy a két főfogás között szolgálnak fel, utóbbi esetben az ízlelőbimbók semlegesítése céljából.

Receptek
 
Málna sorbet
Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 3 teáskanál ásványvíz, 90 dkg málna, 1 teáskanál citromlé
Elkészítés: A cukrot és a vizet felforraljuk, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a málnát és a citromlét, és konyhai robotgéppel pürésítjük. Átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy magok ne kerüljenek a szörbetbe. A kihűlt levet egy edényben tegyük be a fagyasztóba. Egy óra múlva keverjük meg ismét a géppel, majd tegyük vissza a fagyasztóba. Még kétszer ismételjük meg ezt a műveletett.

Kiwi sorbet
Hozzávalók (6 adag): 8 kiwi, 1½ dl víz, 1½ dl cukor, 1 evőkanál citromlé
Elkészítés: A vizet és a cukrot pár percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A kiwit meghámozzuk, darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a citromlét és összeturmixoljuk. A gyümölcspürét összekeverjük a cukorsziruppal, és egy órára a fagyasztóba tesszük. A kicsit már fagyos masszát botmixerrel kásává törjük. Visszatesszük a fagyasztóba, és még egyszer-kétszer megismételtjük a műveletet. Üvegpohárban tálaljuk, kiwiszeletekkel és citromfűvel díszítjük.

Fotó: Wikipedia.org
Videó: Sorbet készítésről szóló videók (Youtube)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése