Mi a tinktúra?


A tinktúra növényi részekből vagy vegyi anyagokból készülő, alkoholos vagy vizes-alkoholos oldat. Az áztatás 6-8 napig tart, az áztató folyadék ajánlott hőmérséklete 10-30 Celsius-fok. Melegebb helyen az alkohol elpárolog, és az oldat veszít hatékonyságából. Áztatás után a folyadékot vászonkendőn (pl. tiszta textilpelenkán) át kell szűrni.

Tinktúrát recept alapján bárki készíthet gyógyszertárban beszerezhető 96%-os alkohol felhasználásával, és a keletkező oldat évekig eláll. Pár cseppet vízbe, teába téve gyógyitalt állíthatunk elő. Gyógytea, gyógyszerek alkalmazása mellett betegségek orvosolhatók vele. Például a medvehagymás tinktúra lassítja az öregedést: érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívbetegségek, szellemi hanyatlás ellen alkalmazható. A fokhagyma cseppek értisztításra, a szív működésének javítására valók. A propoliszos tinktúra baktériumok és gombák okozta betegségek ellenszere lehet; elmulasztja a köhögést és a megfázással járó egyéb panaszokat, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Az echinacea cseppek télen immunerősítőként, influenza megelőzése céljából szedhetők.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése