A ketchup eredetileg halszósz volt?!


A ketchup feltalálóját nehéz megmondani. Brit tengerészek hozták Malajziából a brit szigetekre. Az eredeti, jellegzetes ízű, ázsiai halszószt fermentált halból, kagylóból és fűszerekből készítik. Richard Brigg angol szakácsnak támadt az az ötlete, hogy a halat paradicsommal helyettesítse. Ettől kezdve létezik a paradicsomketchup, és azóta minden ketchupgyártó cég szigorúan őrzi saját receptjét.

Miből áll az általunk ismert ketchup?
A ketchup fő összetevője a paradicsom húsa, amelyet ecettel, cukorral és fűszerekkel (fahéjjal, paprikával, fekete borssal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vöröshagymával, szerecsendióval) kevernek össze.

Minden ketchupgyártó cégnek megvan a saját receptje, de törvényileg előírják, hogy a ketchupnak legalább 7 százaléknyi paradicsom szárazanyag-tartalommal kell rendelkeznie. Ez a mennyiség 25 százalék paradicsomhányadnak felel meg. A klasszikus paradicsomketchupnak rengeteg változata létezik (pl. a barnássárga curryketchup, a hagymásketchup, a saslikketchup).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése