Miért együnk enzimekben gazdagon? Mik azok az enzimek?


Az enzimek különleges fermentumok (erjesztő anyagok); ezek tartalmazzák az élet szikráját, és minden növényi és állati sejtben a vegetatív életet eredményezik. Sokféle enzim létezik, és nemcsak megtalálhatók minden növény- és állatfajban, de ezek adják minden élőlény sajátosságát, individualitását, felépítik annak szerveit és működésben tartják őket. Enzimek nélkül nincs sejtosztódás, nincs növekedés, sem szaporodás. Az enzimek irányítják a kémiai folyamatokat az emberek, az állatok és a növények egyes szerveiben, méghozzá úgy, mintha gondolkodni tudnának.

Az emberi testben kétfajta enzim található. Az egyikhez az ún. endogámok tartoznak, amelyeket fermentumoknak is hívnak. Ezeket az emésztő mirigyek állítják elő, és így az emésztést szabályozzák. A másik csoportba valók az exogámok. Ezek végzik el testünkben a fent említett összes feladatot, de főként a sejten belüli anyagcserében játszanak fontos szerepet. Fontosabbak, mint a vitaminok, amelyek inkább segédanyagai az enzimeknek. Az emésztési fermentumokkal ellentétben testünk ezekez az enzimeket nem képes létrehozni, kívülről kell őket bejuttatni a táplálékkal, akár a vitaminokat. Miután bekerülnek a testbe, gondoskodnak a sejtek fejlődéséről és szaporodásáról. Testünk minden funkcióját ellenőrzik (például irányítják a mirigyekben a hormonszállítást, valamint a máj és a vese működését).


Minél több friss enzimet tartalmaz a táplálékunk (nyers zöldséget, gyümölcsöt), annál több új élet áramlik testünkbe, és annál több fiatal sejt képződik. Ez több energiát, a betegségekkel szemben nagyobb ellenállóerőt jelent. Szabályozza a testsúlyt, megtisztítja a vért és a sejteket a salakanyagoktól. Ami tisztítani képes, az még inkább képes megvédeni a súlyos betegségektől és az öregkori panaszoktól. Minél fiatalabb az ember, teste annál gazdagabb enzimekben. Öregkorban az enzim száma csökken, és ezzel az életerő is fogy. Az idős embereknek tehát különösen gazdag táplálékra van szükségük. Ilyen módon megóvhatják magukat a fáradékonyságtól és az öregkort kísérő kellemetlenségektől.

Az enzimekben leggazdagabb táplálékok a nyers búzacsíra, a nyers tej, a tojássárgája, a zsenge főzelékfélék, a magok csírái és a zöldséglevelek.

Az első napok anyateje ötször annyi enzimet tartalmaz, mint a későbbieké, hiszen az újszülöttnek különleges erőtámogatásra van szüksége. Az enzimek gyorsítják a sejtmegújulást, gátolják a ráncok képződését. Gyógyítják a mirigyeket, a kövérséget és a soványságot, a magas vérnyomást, segítenek a szívinfarktus megelőzésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése