Miért ne fogyasszunk fehér cukrot?


Minden olyan táplálékban, melyet emberkéz nem érintett, az alkotórészek harmonikus viszonyban vannak egymással.

Ez különösen az emésztés szempontjából fontos, mivel az anyagcsere során az egyik elemnek feltétlenül szüksége van a másikra. Ha a megfelelő anyagok hiányoznak, akkor a szervezetnek kell azokat előteremtenie, ezáltal legyengül, hiányállapot jön létre, a testháztartás egyensúlya megbillen.

A fehér cukor esetében is ez történik. A tisztítás folyamán azt a 20-30 fontos elemet, amelyet a cukornád és a cukorrépa tartalmaz, kivonják belőle. Mihelyt a cukor a véráramba jut, elkezd ott rendetlenséget okozni. Mivel nem sokáig marad a belekben, hanem hirtelen átmegy a vérbe, a vércukorszint abnormálisan magasra szökik, ami látszatenergiát teremt és a fáradtság eltűnik.

Azonban hamarosan bekövetkezik a visszahatás: még nagyobb fáradtság jön, sőt − túl nagy adag cukor esetén − szédülés. A természet nem hagy büntetlenül semmilyen meg nem engedett, mesterséges doppingolást. A hirtelen cukorfelesleg következtében az inzulint termelő mirigyek sokkot kapnak és túl sok inzulint adnak le, ami az átlag alá csökkenti a vércukormennyiséget, innen a még nagyobb fáradtság. Egy darab csokoládé vagy valamilyen édes ital mindig van kéznél, tehát a kísérlet kezdődik elölről.



Aki fehér cukrot fogyaszt, igen hamar jóllakottnak érzi magát rendkívül magas kalóriaértéke miatt. De hol maradnak az emésztést segítő enzimek? A fehér cukorban nincsenek, ezért az többet árt, mint használ. Így főként azokat az elemeket raboljuk el a szervezetünktől, amelyekre mint kimondott ideg-, mirigy- és vértáplálékokra leginkább szüksége van. Összeomlás, álmatlanság, mirigybetegségek, ízületi gyulladás és még sok más lehet ennek a következménye.

Vigyázat! Szinte minden finomított táplálék, ami az élelmiszergyárakból kikerül, már tartalmaz cukrot. Bárkiről legyen szó, legyen az felnőtt vagy gyerek, édesség helyett ajándékozzunk neki gyümölcsöket, diót, hámozott napraforgómagot, tökmagot.

A cukor élvezete különösen a következő bajokat idézheti elő: fejfájás, fáradtság, ingerültség, ízületi bántalmak, depresszióhajlam, feledékenység, impotencia, fogbetegségek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése