Ki volt Avicenna?


Avicenna időszámításunk elején élt, perzsa filozófus, matematikus, asztrológus, metafizikus, alkemista volt, mestere a geometriának és az orvoslásnak. Egyike volt azoknak, akik elsőként írták le részletekbe menően az emberi csontvázrendszert, és pontosan ábrázolta a jobb és bal agyféltekét.

Már 10 éves korában kívülről tudta a Koránt és néhány filozófiai értekezés tartalmát. 16 éves korától foglalkozott gyógyítással, később a leghíresebb muszlim orvosok közé tartozott. 450 különböző témájú könyvet írt, ezek többsége a filozófiáról és a gyógyításról szól. Filozófiája főleg Al-Farabi, Arisztotelész és Platón bölcseletén alapult.

Leghíresebb műve A gyógyítás könyve (Canon Medicinae). Ebben leírja, hogy az emberi szervezet egészséges, beteg vagy e kettő közötti állapotban lehet. Az egészség alakulását két ok befolyásolhatja: a „res naturales” (szervek és testrészek) és a „res non naturales” (pl. alvás, étel, ital, lelkiállapot, levegő). Az időjárás és az évszakok hatással vannak az egészség és a betegség alakulására. Az egészség védelme érdekében étrendeket, tornagyakorlatokat ír elő. Több mint 800 állati, növényi és ásványi eredetű gyógyszert mutat be. A fájdalomcsillapításnak többféle módját ismerteti (pl. hűtés, vegyi kezelés). Az összes ismertebb betegséggel foglalkozik.

Az orvosok fejedelmének tartották, 10 kötetes Kánonját közel 500 éven keresztül orvosi tankönyvként használták.

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése