Mit jelent a „január” szó?

Janus szobor a Vatikáni Múzeumban

A január hónap Janus római istenről kapta a nevét. A görög istenek között Janusnak nincs megfelelője (mint pl. a római Jupiter a görög Zeusz, vagy a római Vénusz a görög Afrodité), de őt tartották a legrégebbi és legszentebb istennek. Rómában a király is hozzá imádkozott, még Jupiternél is jobban tisztelték.  

Minden kezdet isteneként a római hit szerint a folyókat, a patakokat és a forrásokat is ő fakasztja, ezért is nevezték el róla az év első hónapját, noha sokáig úgy tartották, hogy az év tavasszal, a Kos havában kezdődik el. A nap és a világosság istene lehetett, az ősisten maga, ezért az ajtókat, a kapukat és a fedett átjárókat neki szentelték, ezért látható Olaszországban ezeken a helyeken a kettős Janus-fej a legfőbb díszítőelemként.  

Általában kapus alakjában jelenik meg, ahogy kulcsot és pálcát tart a kezében, körszakállat visel, és kétarcú. Mintha két fej nőtt volna össze tarkótájékon: egyik arc fiatal, a másik öreg, az egyik hátra, a másik előretekint. A fél arc önmagában csak félsiker, szükség van a másikra is, hiszen múlt nélkül nincs jövő, csak tapasztalatok és tanulás útján élhetjük meg jól a jövőt.
 
Fotó: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése