Mennyi energia kell a normális agyműködéshez?


Agyunk az általunk elfogyasztott táplálék egyötödét használja fel! Az éhségérzet először az agyban keletkezik, az éhségközpont az agyalapi mirigyben van. Ide futnak be a szervezet energiaállapotáról szóló információk.

Legfontosabb hajtóművei a szénhidrátok, amelyek fokozzák a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését, és így nyugodtak leszünk tőle. A fehérjék is lényeges tápanyagok az agy számára, mert segítik a hormontermelést az ingerületátvivő anyagok működését. Az ásványi anyagok közül a vas és a jód javítja a memóriát, szellemi frissességet biztosít. A vas nagy mennyiségben fordul elő vörös húsokban és piros bogyós gyümölcsökben. Jódot elsősorban a jódozott só és a tengeri halak tartalmaznak.

A túlzásba vitt fogyókúra ronthatja az agyi funkciókat, érdemes tehát (szó szerint) ésszerűen válogatni a táplálékok közül. A teljes őrlésű péktermékekben található egészséges szénhidrátok és a szőlőcukor nyugodtan beépíthető a diétába.

Magzati korban az agy energiafelhasználása 60 százalékát teszi ki, ezért fontos, hogy az anya a terhesség hónapjaiban egészségesen táplálkozzon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése