Mennyi energia kell a normális agyműködéshez?
Agyunk az általunk elfogyasztott táplálék egyötödét használja fel! Az éhségérzet először az agyban keletkezik, az éhségközpont az agyalapi mirigyben van. Ide futnak be a szervezet energiaállapotáról szóló információk.
Legfontosabb hajtóművei a szénhidrátok, amelyek fokozzák a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését, és így nyugodtak leszünk tőle. A fehérjék is lényeges tápanyagok az agy számára, mert segítik a hormontermelést az ingerületátvivő anyagok működését. Az ásványi anyagok közül a vas és a jód javítja a memóriát, szellemi frissességet biztosít. A vas nagy mennyiségben fordul elő vörös húsokban és piros bogyós gyümölcsökben. Jódot elsősorban a jódozott só és a tengeri halak tartalmaznak.
A túlzásba vitt fogyókúra ronthatja az agyi funkciókat, érdemes tehát (szó szerint) ésszerűen válogatni a táplálékok közül. A teljes őrlésű péktermékekben található egészséges szénhidrátok és a szőlőcukor nyugodtan beépíthető a diétába.
Magzati korban az agy energiafelhasználása 60 százalékát teszi ki, ezért fontos, hogy az anya a terhesség hónapjaiban egészségesen táplálkozzon.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése