Mennyi csontja van az embernek?


Az újszülöttnek több mint 300 csontja illetve porca van. A felnőtt csontvázát már csak 206 csont alkotja, ezek fele a kezeken és a lábakon található.

Miért lesz kevesebb csontunk felnőtt korunkra?
A fejlődés során a csontok egy része összenő, (pl. a koponyán és a kézen), így a csontváz erősebbé, terhelhetőbbé válik.

Mi a csontváz feladata?
A csontok az ízületek és a köztük lévő rések révén meghatározzák a test formáját és tartását. Biztosítják a test szilárdságát, és az izmok rugalmasságát, ami a mozgáshoz kell. A csontváz másik fontos feladata a belső szervek védelme (például a szív és a tüdő a mellkasban). Ezek mellett még sok egyéb lényeges funkciója is van, ilyen például a vérsejtek előállítása. A vérsejtek a csontvelőben képződnek, egy hálószerű, igen jó vérellátású szövetben, amely kitölti a csontok belsejének üregét.

Érdekességek
Minden ember csontváza más. Az ember legkisebb csontja a fülében található. Ez az úgynevezett kengyel, amely az üllővel és a kalapáccsal együtt a hallórendszer fontos alkotórésze. A leghosszabb és legnehezebb csont a felsőcombcsont. Egy 180 cm magas felnőtt esetében körülbelül 50 cm hosszú. A felsőcomb rendkívül erős, hiszen állás, futás, ugrás közben az egész test ránehezedik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése