Miért remegünk, amikor fázunk?


Az ősembert még a mai emberénél erősebb testszőrzet óvta az időjárás káros hatásaitól. A dús szőrzet meleg légpárnával burkolta be a testet. Melegítő szőr hiányában a szervezet ma már másként védekezik. Ha a hőmérséklet csökken, és fázni kezdünk, bőrünk apró izmai megfeszülnek. E reflex hatására a kicsiny szőrszálak az égnek merednek. Ennek folytán légpárnát a testünk körül légpárna keletkezik.

Mi történik ilyenkor a testben?
A testünk különféle mechanizmusokkal gondoskodnak arról, hogy fenntartsa a meleget. A bőrben lévő artériák összehúzódnak. A bőrben a vérellátás romik, ezért a vér inkább a belső szervekbe, a gerincvelőbe és az agyba áramlik, hogy a test ki ne hűljön. Izzadni kezdünk, a bőrünk alatti izmok megfeszülnek, hogy a melegség érzetünk megmaradjon. Nagyobb hidegben a test erősebb izomösszehúzódásokkal próbálja felfűteni a testet.

Hogyan zajlik ez?
Testünk tömegének egyharmada izmokból áll. Ha a környezetünk lehűl, az izmaink összehúzódnak. Az izomösszehúzódás mozgással jár, és a mozgás meleget eredményez. Amit a test energiaként nem használ fel, az a testet melegíti. Ezt tapasztaljuk pl. futás vagy kerékpározás közben. Ezért remegünk, amikor fázunk. Minél jobban fázunk, annál jobban remegünk. Így védelmezi a test a szerveket. A remegés a legjobb módja annak, hogy a testhőmérséklet emelkedjen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése