Mi köze van a húsnak a Húsvéthoz?


A keresztény hit szerint Jézus 40 napig bolyongott étlen-szomjan a sivatagban, hogy visszatérése után testben és lélekben megújulva az emberek szolgálatában teljesíthesse küldetését. A Húsvétot megelőző 40 napos nagyböjti időszakban a 18 és 60 év közöttiek naponta háromszor ehetnek, de csak egyszer lakhatnak jól. A szokás lényege az önuralom, a kitartás képességének fejlesztése, és a megtisztulás. A szervezetben felhalmozódó méreganyagok rontják az emésztést és a véráramlást, így rossz hatással vannak a gondolatokra, mert az agy nem kap elég oxigént.

A húsfogyasztás tilos, halat lehet enni. A betegekre a megváltozott étkezési szabályok nem vonatkoznak, habár a friss zöldség és gyümölcs, a hal mindenképpen kedvezőbben hat az egészségre, mint a hús. A húsvétot megelőző előkészületi időszak elmúltával, az ünnepen az önmegtartóztatás jutalmaként sonka, tojás és mindenféle finom étel kerül az asztalra, és attól kezdve ismét a megszokott módon lehet étkezni.

Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése