Miért könnyezünk a hagymától?


Amíg a hagyma érintetlenül a konyhaasztalon van, addig az aromaanyagai nem fejtik ki hatásukat. Mihelyt azonban felvágjuk, a hagymasejtekben gázképző anyagok fejlődnek, mivel a benne lévő aminosavak szétbomlanak, és ezek ingerlik a szemet. Egyébként a hagymában található erős aromaanyagok antibakteriális, csíraölő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságúak, nátha és láz esetén gyorsítják a gyógyulást.

Mit tehetünk, hogy ne csípje a hagyma a szemünket?
Ülve vágjuk fel a hagymát. A hagymaillat felfelé száll, tehát az ülőhelyzet biztonságosabb.
A meghámozott hagymát mártsuk hideg vízbe, felezzük meg, majd lefordítva helyezzük a vágódeszkára. Hosszában kezdjük szeletelni, és csak utána kockázzuk fel.
Minden tárgyat, amely a hagymával érintkezhet – a kezünket, a kést, a vágódeszkát – használat előtt öblítsünk le hideg vízzel.
A szánkban a hagymaszagot utólag nyers petrezselyem rágcsálásával enyhíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése